Varje år avslutas seglingssäsongen med ett seglarnas Mästarnas Mästare genom att guldmedaljörerna i alla entypsklasser inbjuds att göra upp i en sprintsegling i J70-båtar. I otroligt korta race på tio minuter körs två varv på kryss-länsbanor med en kort halvvindsstart. I år var det Wigelius team som skulle försvara IF-båten inför resten av seglarsverige i Marstrands hamnbassäng.

Dag 2 MM dronare basta start

Här har IF-båten (ljusblå båt) gjort fältets bästa start. Ledningen behölls hela kryssen, men sen planade några båtar förbi på länsen. Den som fångar en vindby kan få dubbel hastighet (14 knop). (Från Hamnen.se)

Även en grå onsdag kan bli en fin seglardag om man har en IF. ;)CAM12530

Fina bilder från Leif Jarngren på SM Dag 3

image1image2

Den tredje dagen hade stormen bedarrat och Viken-Ägir SS funktionärsteam hade bestämt sig för att genomföra så många race som möjligt för att få till ett rättvist SM. Vinden var lätt och vred mellan sydlig och ostlig. Tidvis regnade det, men plötsligt bröt solen igenom och en frisk vind krängde ner båtarna. En ovanligt svårseglad dag och arrangörerna blåste av och senarelade flera gånger för att vänta in stabil vind. Strongt gjort av arrangörerna. I toppen utspelades en rysare där Team Wigelius och Team Ejdeling var otroligt jämna, tätt följda av Team Rosberg. En elegant uppvisning av hur en IF kan seglas. Nästa uppgörelse om medaljerna sker 2-5 juli på Ekoln i Uppsala.

FW SM2018Blöta men glada guldmedaljörer, Fredrik Wigelius, Patrik Erlandsson och Sven Holmner. Foto Tiina Andersson.

Tjörn Runt 2018 genomfördes i mycket hård medelvind på 13 ms och byar på 16ms. I topp tio (i startgrupp 7 med 52 anmälda) fanns 7 IF-båtar!!! Team Hansson (Fredrik Hansson, Karin Dahlberg, Mattias Alm) vann på otroliga 5:09:34. Men även Team Wigelius, Ejdeling,  Leckström, Eriksson och Axelssons team gjorde väldigt snabba race i den galna vinden. Larsson, Westerlind, Cederblad... alla i topp var grymt skickliga och flera körde spinnaker runt storbåtar i alla färger. Hade inte Rosberg blivit påkörd (alla klarade sig helskinnade) av en cruisingbåt av okänt slag skulle det varit 8 IFar i topp. Team Hårding tog sig också runt banan.. men rundade några extra kobbar i väster kanske för att surfa på oceandyningen (?).  Att göra en stagvändning med en IF i byar på 15 ms i kopiös dyning utanför Tjörnekalv fungerar faktiskt. Och att sen slöra mellan de kokande grunden ''Systrarna'' utanför Skärhamn är.. uppiggande! Länk till miljöbilder: https://www.facebook.com/groups/1531968483721220/permalink/2123736801211049/ Se: Axelsson på G!

Hansson till rors

Fredrik Hansson till rors Tjörn RUnt 2018. Foto Karin Dahlberg

Vi tackar Viken Ägir Segelssällskap och dess funktionärer för ett absolut proffsigt och strålande arrangemang. Tack också alla seglare för intensiv, ren och schysst segling och väldigt trevlig stämning. Jämnt tätt fält hela vägen!

>> SlutresultatTot Resultat SM 2018

svenskasjo josefin ssf 980x240

När du tecknar din nya försäkring i Svenska Sjö, ange IF-båtförbundet som medlemskap i båtklubb/båtsällskap.