Avlägsna skorskotsbalk

Däcksutrustning, block, trimlinor, skotskenor, winschar och andra beslag.

Moderator: Moderator

Post Reply
Tennisseglaren
Posts: 1
Joined: Sat 28 Sep 2019 17:04

Avlägsna skorskotsbalk

Post by Tennisseglaren »

Hej gruppen

Jag har köpt en IF från 1970 i höstas och håller just nu på med lite pyssel med båten. Jag undrar om det är nödvändigt att montera av storskotsbalken, eller om den håller sig om den sitter kvar. Ska sägas att den ser ganska sliten ut så jag tror jag vill ta bort den och lacka om. Jag har försökt att montera av den, alla muttrar och skruvar gick lätt att få bort, men själva balken verkar vara limmad, alternativt svällt, mot inredningen i sittbrunnen.
Nu behöver jag era tips, vad kan jag göra och vad bör jag tänka på?
Tack för ett väldigt bra forum!

User avatar
IF 2719
Posts: 354
Joined: Tue 16 Sep 2008 20:01
Location: Rönninge
Has liked: 27 times
Been liked: 1 time

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by IF 2719 »

Marek har skrivt bra tråd i Forumet om detta, är jag rätt säker på. Tricket är att vara mkt sparsam med sikaflex då den skruvas dit, så blir det lättare att lossa den.

Jag lyckade inte speciellt bra. Balken var helt nedsänkt i sikaflex och satt som berget. Försökte skrapa loss sika med mattkniv, lite värmepistol och fick bort en hel del sika. Till sist fick jag hjälpa med slägghammare och stämjärn/skruvmejsen som jag kilade in under och fick loss den. En del av trät sprack och någon flisa plast i botten på infästningen lossade så jag fick plasta i nytt på några ställen före jag satte dit en ny balk. Den gamla balken kunde jag inte använda mer. Jag ska ta loss min balk o lacka om den. Hann inte i höstas men kanske gör det nu eller nästa år och nu kommer den loss utan skador:) När jag sätter tillbaka den ska jag testa att täta med silicon. Lycka till!
Filijokus SWE 2719
Martin Rundström ordf OIF
Planerade regattor 2020: Lidingö runt, Jungfrusundsregattan, DM, Gäddisregattan och kanske Höstrasta.

User avatar
johan swe-1870
Global moderator
Posts: 1692
Joined: Thu 24 Aug 2006 08:43
Location: Råå
Has liked: 14 times
Been liked: 11 times
Contact:

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by johan swe-1870 »

Jag monterar balken med bara lite sika runt vagnsbultarna, så går det hyfsat lätt att ta av den till hösten. Men om det har varit mycket regn strax innan den ska av brukar den trilskas lite. Då behöver jag också använda hammare.

Här finns en gammal diskussion som kan vara av intresse: https://www.ifboat.se/forum/21/1033?start=30
Johan Winberg, SWE 1870 InFinit

IF1426
Posts: 160
Joined: Sun 01 Apr 2007 15:18
Been liked: 6 times

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by IF1426 »

Att använda våld med hammare skulle jag nog inte föredra, har vid tillfälle när balken suttit fast använt en lämplig träregel som anlägges under balken med en träkloss i lämplig höjd som står mot sittbrunnsdurken, anlägget mot durken får inte vara för litet utan fördelas till en större yta, vilket då blir en hävstång som ger bra kraft att lossa balken med.

L-Å Andersson

User avatar
maja
Moderator
Posts: 2243
Joined: Sat 19 Aug 2006 08:56
Been liked: 8 times

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by maja »

Jag gör ungefär som L-Å. Man häver litet försiktigt. När balken lossnat kan man dra upp den med handkraft.

Men jag tätar runt skruvarna med silikongummi. Då sitter balken inte lika hårt som om man skulle använda Sikaflex, som ju härdar ganska ordentligt.

Detta gör jag varje höst och låter balken ligga i källarförrådet. Då hålkller den sig fräsch i evighet utan något speciellt omfattade underhåll. Min balk är lackad När jag tycker det är läge, drar jag av ytan lätt med våtslippapper och ger den några lager lack. Men det behövs sällan.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983

Nils D
Posts: 151
Joined: Mon 04 Jun 2007 19:21
Location: Linköping/Arkösund
Been liked: 4 times

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by Nils D »

Skotbalken kan vara fäst på lite olika sätt. När jag demonterade min 2016 fick jag utan problem loss de fyra skruvarna som fäster den i sittbrunnsbänkarna. Men trots att jag använde mig av en domkraft satt den stenhårt. Detta visade sig inte bero på att den var limmad, utan istället att blocken i skotskenans ändar för linorna som går till storskottraveren var fästa mot sittbrunnes väggar med ett par skruvar utan att det syntes innan jag demonterat delar av dessa block. Kanske sitter din fast av samma skäl? I så fall kanske den lossnar lätt när du väl fått bort dessa skruvar?

Vill du se bilder så skrev jag en kort text om detta i Medvind 2016, nummer två, sid 9 där det finns en bild på hur min skena och blocken i ändarna såg ut före demontering.

En annan lärdom den gången, och det som var huvudanledningen till att jag skrev i Medvind, var att även om skotbalken såg frisk ut, och jag bara demonterade den för att byta till ett annat system för skotvagnen, så visade det sig att den var så extremt murken på ena sidan att den ena av de fyra skruvarna som fäster skenan var helt lös och den andra på samma sida hade bara hälva fästet kvar! Finns bild också på detta i samma artikel.

Så man kan inte vara säker på att skotbalken är i bra skick bara för att det ser så ut när den är på plats.
Nils D SWE-3008

User avatar
maja
Moderator
Posts: 2243
Joined: Sat 19 Aug 2006 08:56
Been liked: 8 times

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Post by maja »

Ja, årliga inspektioner är att rekommendera, ävenså någon form av beständig ytbehandling. För som många har erfarit, så ruttnar även teak om den inte får torka. Dessutom kan man trä några båtbrickor på varje skruv innan man återmonterar. Brickorna lyfter balken en aning upp från det vatten som samlas i skåran.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983

Post Reply
cron